Tvätta dunsovsäck

Fördelen med att använda en dunsovsäck är att säckens livstid är i samma härad som din egen om den behandlas korrekt. Men liksom oss människor måste en välskött sovsäck tvättas med några års mellanrum. Eftersom jag har gjort vissa kompromisser i min materialhantering behövde min två år gamla säck redan ta en runda i tvättmaskinen.

Tvättmaskin

Your bag should always be placed on a waterproof ground cloth to keep dirt and other forest litter from soiling the outside shell. You can protect the inside of the bag from sweat and body oils by wearing a tee shirt, shorts and socks. This will do the same as sheets on a bed.

When you store your bag put it into a large breathable storage sack. Do not leave it stuffed in its stuff sack or in a plastic bag for long periods of time. Air dry your bag in the sun or in a tumble dryer before storing it.

-- Western Mountaineering

Jag håller den ren och förvarar den okomprimerad, men sover av packviktsskäl ofta med bar hud mot sovsäcken. När dunet blir smutsigt av fetter och salter bildar det klumpar och tappar loft. Vissa av cellerna i min säck låg helt platta innan tvätten. Jag tror att högkvalitativt dun (med hög fill power eller cuin per oz) lättare tappar loft eftersom dunet har mindre "död vikt" som fyller ut när det har blivit smutsigt.

Eftersom dun innehåller mycket naturliga fetter som bidrar till funktionen bör man inte använda vanligt tvättmedel, men precis som för ull finns det särskilda feta tvättmedel för dunprodukter. En flaska borde räcka i åtminstone tio år, antagligen mer.

Klumpar av dun

At some point you’ll need to clean your bag. Don’t let this frighten you!

-- Western Mountaineering

Det är dumt att överdriva, så jag använde ett ullprogram på 40° C med centrifugen på 800 rpm. Vad Western Mountaineering än säger så är det ganska läskigt att se det snurra runt därinne och hoppas att inget skadas. Det är nog inte den dyraste tvätten jag har kört, men det är helt klart det enskilt dyraste plagget. Det var bara en liten klump kvar när tvättmaskinen var klar.

Blöt sovsäck

A couple of clean tennis balls tossed in with the bag will help break up clumps of down and give you something to look at. Be careful!

-- Western Mountaineering

Och glöm det där med tennisbollar i torktumlaren – de kan slå sönder dunet.

-- Naturkompaniet

Därefter lät jag tumlaren köra ett program. Min tumlare hade en särskild knapp för att köra med sänkt temperatur. Efter någon timme tyckte tumlaren att sovsäcken var torr. Då plockade jag ut den och bearbetade klumparna av dun. Sedan satte jag tumlaren på timer i en halvtimme och gick än en gång igenom klumparna när den var klar. Detta repeterade jag i fyra eller fem timmar tills de sista klumparna försvann. Angående tennisbollarna tänker jag ta Naturkompaniets parti, undvik dem.

Ren sovsäck

Slutresultatet blev riktigt bra. Jag lät den ligga och vädra i ett dygn efter att den hade torkat för att försäkra mig om att ingen fukt var kvar. Därefter packade jag ner den inför nästa resa, morgondagens flytt till Luleå.

This article is my 5th oldest. It is 522 words long, and it’s got 0 comments for now.