Var laddar man ner gratis friluftskartor? Här!

TLDR; ladda ner en massa kartor över Sverige med hjälp av BitTorrent.

Det första man måste göra när man planerar en tur är att få tag på en karta över området man tänker vistas i. Tidigare var det ganska krångligt, man behövde gå ner på stan och vistas bland en massa människor för att köpa en karta vid stadens friluftsbutik. Eller så behövde man beställa en över Internet, och det tog flera dagar att få hem något att studera. Det här är fortfarande det bästa sättet att skaffa kartor som tas med på själva turen, men om man bara vill titta närmare på ett område, eller ha offline-kartor till mobilen eller sin GPS?

Fjällkartan

Sedan några år tillbaka har Lantmäteriet haft en webbkarta där man snabbt kan hitta vilket område som helst i Sverige (utom Vidsel, som av någon anledning varken täcks av Terräng- eller Fjällkartan [UPPDATERING: Det är inte helt sant. Läs min tweet för förtydligande]). Där kan man ladda ner pdf-filer med kartor, det var sådana som jag använde under min vandring i sommar. De kartorna kan dock vara svåra att ladda ner i rätt skala, dessutom är det väldigt tidsödande att få ner ett stort område. Vill man ha in kartorna i sin GPS-enhet är det kört. Det går till nöds att titta på kartorna i mobilen, men inte att ladda in dem så att man kan få dem att interagera med mobilens GPS. Att redigera kartorna är också svårt.

Den 1 januari i år släppte Lantmäteriet sina kartdata under licensen CC BY som innebär att man får "använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på Lantmäteriets öppna data, även i kommersiella sammanhang". Geodatan finns att hämta på Lantmäteriets hemsida. Tyvärr är den i ett format som till och med jag är lite rädd för och är inte till så väldigt stor nytta för gemene man.

För att lösa det problemet har användaren Örnsätrarn på forumet Utsidan genererat en mängd kartor i olika format. Dessa kartor går att ladda ner över HTTP (han har en sida för Fjällkartan och en för Terrängkartan, men om man är en data-hoarder som jag är det väldigt jobbigt att ladda ner alltihop. Det handlar om drygt 19 GiB och en väldig massa parallella nedladdningar. Dessutom går det ganska långsamt att ladda ner från Microsoft OneDrive. Kartorna går idag inte att läsa in i iOS, men där finns det däremot en utmärkt app för Fjällkartan.

Därför har jag samlat alla Örnsätrarns kartor som jag har hittat i en .torrent-fil. Fördelen är att det är väldigt enkelt att ladda ner precis de filer man vill ha (man kryssar i det när man lägger till filen i sitt BitTorrent-program).Är det mycket data man vill ha har man dessutom lyxen att man kan avbryta nedladdningen och återuppta den senare. Stora nedladdningar över HTTP har dessutom en tendens att misslyckas, vilket BitTorrent brukar vara förskonat från. Filnamnen bygger till stor del på koordinater i SWEREF 99 TM och kan tyckas ganska kryptiska till en början. Till hjälp finns det några översiktskartor. Dessa ligger i samma mappar som kartorna och heter Fjall100_rev.pdf, 1 kmzIndelning.jpg och 1 Bladindelning.jpg.

Nackdelen med min .torrent är att den inte går att uppdatera. När jag upptäcker att Örnsätrarn uppdaterar sina kartor måste jag därför släppa en ny fil, men det kan jag leva med. Ett annat problem är bandbredden, om det inte skulle komma några andra som vill fortsätta seeda. Min vanliga peer har bara 10 Mbps uppströms, vilket inte är så väldigt bra. För att lösa kommer jag initialt att seeda från en tillfällig peer med 1 Gbps uppströms. Den kommer inte att behövas så länge, eftersom det antingen kommer fler som seedar eller så är efterfrågan såpass låg att 10 Mbps från min sida räcker. Oavsett vad skulle jag uppskatta om du lämnar torrenten igång när du är klar så kanske du kan hjälpa någon annan att också få tillgång till kartorna. Jag kommer att fortsätta seeda under överskådlig framtid.

Det här är rätt ny teknik för mig, så hör gärna av dig om du ser att jag gör något fel. Ibland startar inte nedladdningen direkt för mig, men då brukar den gå igång efter en kvart eller så (det har jag dock bara haft problem med när jag använt Transmission, så det borde inte påverka särskilt många).

This article is my 3rd oldest. It is 718 words long, and it’s got 2 comments for now.